Ready Golf

Net als de R&A introduceert Damme Golf dit seizoen ‘ready golf’ om langzaam spel te bestrijden. Wat is ‘ready golf’ en ben jij een ‘ready golfer’?
Ready golf betekent dat je speelt zodra je klaar bent om te spelen, mits het veilig is. Het gaat er niet om wie het verst van de hole is, het gaat er om wie als eerste kan spelen.

Het is bedoeld voor strokeplay of stableford, niet voor matchplay, en om het spel te versnellen. Een ronde ready golf gaat enorm veel sneller dan een ronde met spelers die steeds wachten op een slag van de speler die het verst van de hole ligt.

Hier volgen een paar voorbeelden van ready golf-adviezen (bekijk verderop ook een video):

  • Niet de speler die de eer heeft slaat als eerste af, maar de speler die als eerste klaar is om te slaan.
  • Als er in de verte nog een flight staat kunnen golfers die minder ver slaan alvast afslaan, daarna pas de longhitters.
  • Eerst je eigen bal slaan als je medespeler verderop naar een bal moet zoeken, dan pas helpen zoeken als dat nog nodig is.
  • Putten als je medespeler nog bezig is met het aanharken van een greenside bunker, ook al ligt de bal van je medepeler nog verder weg van de hole dan jouw bal.
  • Bij een korte putt meteen uitholen en niet eerst weer de bal marken en wachten totdat de medespeler heeft geputt.
Wat is hier nieuw aan?

Veel golfers zullen zich afvragen: ‘Wat is hier nieuw aan? Ik speel altijd al ready golf.’

Op veel clubs doen senioren niet langer dan drie uur over 18 holes, anderhalf uur over negen, omdat ze ready golf spelen. Hetzelfde geldt voor veel vriendengroepjes met ervaren spelers. En teaching pro Gary Davidson zei op Facebook (bij de video van de R&A over ready golf): ‘Absoluut fantastisch idee. Pro’s spelen al jaren zo en daarom kunnen zij veel sneller spelen dan de meeste clubgolfers. Het betekent soms een uur minder over 18 holes.’

Maar lang niet iedere golfer speelt ready golf en zeker niet in clubwedstrijden of open toernooien. Daarom is het initiatief van de R&A te prijzen. Ready golf zou bij elke wedstrijd en bij elke ronde gestimuleerd moeten worden en dat is wat de R&A doet: spelers attent maken op eeuwenoude manieren om snelheid in het spel te houden en stimuleren dat golfers op deze manier spelen.

Waarom is het initiatief te prijzen? De R&A zei het al hierboven: uit onderzoek blijkt dat golfers meer van de sport zouden genieten als het minder tijd kostte om te spelen. Wij durven te stellen dat iedere golfer ook beter gaat spelen als een 9-holes ronde anderhalf tot twee uur duurt in plaats van twee-en-een-half tot drie.

(met dank aan golf.nl & R&A)